Care e problema?

Un strop de UMOR… 

Eu dorm prost

Insomnia punctuală (care nu este cronică) este un lucru banal și este legată de evenimente exterioare (examenul de a doua zi, mult sport practicat înainte de culcare, remușcări că ți-ai înșelat jumătatea). Când devine cronică (te trezești în fiecare noapte cu ochii mari și rotunzi de cucuvea zăpăcită și nu mai pui geană pe geană până la cântatul vrăbiilor), poate fi semnul unei depresii. PROFIL PSI: obsesiv. DE FĂCUT: nu intra în panică. Nu mai mânca multă carne seara sau încearcă să iei ultima masă înainte de ora 8: proteinele ridică temperatura corpului și întârzie somnul. Bea lapte cald înainte de culcare sau mănâncă multă ceapă (favorizează producerea serotoninei, o substanță care liniștește). Pune-ți parfumul care îți place în lampa de aromoterapie, renunță să mai vezi filmul de groază de la 12 noaptea și gândește-te la pernă ca la un prieten foarte bun. Dacă totuși te trezești, nu te uita la ceas. Mănâncă un iaurt și culcă-te la loc.

________________________________________________________________

Eu îmi rod unghiile

Rosul unghiilor trădează intenția de a te împiedica să îți faci rău ție și celorlalți. Rozătorul de unghii își blochează tendințele agresive și le întoarce împotriva lui însuși. PROFIL PSI: ezitant (din eșec în eșec). DE FĂCUT: oferă-ți un cadou când ai un succes, ca să-ți  crească stima de sine. Fă tot felul de lucruri care-ți țin mâinile ocupate (tricotează, escaladează un munte), apucă-te de un sport care să-ți consume într-un mod sănătos energiile.

________________________________________________________________

Eu roșesc din nimic

Tehnic vorbind, roșeața este o manifestare a spasmofiliei, legată de o carență de magneziu. Dar dacă am explora un pic mai mult creierul, am vedea că fără îndoială această reacție reprezintă un mod de a arăta că ai ceva de dosit (o emoție, o tulburare, timiditate, excitația sexuală). PROFIL PSI: isteric. DE FĂCUT: respiră profund și lent. Bea ciocolată caldă (bogată în magneziu). Previno-ți interlocutorul că urmează să roșești (vexată, roșeața se va resorbi).

_________________________________________________________________

Eu mă lovesc fără să vreau

Aparent, o problemă de coordonare (capul tău gândește una, corpul tău face alta). S-ar putea să fie un semn că eziți între tendințele tale sado (nevoia de a sparge ceva) și cele maso (tendința de a-ți face rău). PROFIL PSI: pasiv agresiv. DE FĂCUT: consumă fructe bogate în vitamina C (kiwi, portocale, grapefruit) pentru o mai bună circulație a comenzilor către mușchi și fă o cură de lecitină (stimulează atenția, concentrarea, memoria). Segmentează-ți activitățile (lucrurile trebuie făcute pe rând, nu deodată). Nu te precipita. Graba strică treaba (o faci prost și trebui să te apuci din nou) și plăcerea (80% dintre bărbații care mănâncă repede sunt atinși de sindromul iepurelui: sex rapid cu ejaculare precoce).

_______________________________________________________________

Eu fac coșuri

Alimentația, stresul și medicamentele nu sunt vinovate decât de 10% din cazurile de acnee juvenilă. Pentru restul treaba e hormonală (și ereditară). Dacă îți interzici să mai mănânci ciocolată sau să mai bei cafea până la sfârșitul zilelor nu înseamnă că pielea ta se va face fină ca în timpurile când erai bebeluș. PROFIL PSI: agresiv. DE FĂCUT: săpun cu PH neutru, deci multă igienă, iar la fete chiar un consult ginecologic și un tratament cu antibiotice sau anticoncepționale.

________________________________________________________________

Eu mă constip!

Ai, ai, ai! Cauzele sunt multiple și variate: hormonale (de exemplu, fetele se constipă adesea înainte de menstruație), psihologice (stres, schimbări bruște de mediu cum ar fi plecările din oraș, mecanice (ai stat prea mult timp pe canapea urmărind Gossip Girl), digestive (nu bei destulă apă, mănânci prea multă ciocolată, alimentația ta este prea săracă în fibre). PROFIL PSI: narcisist. DE FĂCUT: exprimă-te. Vorbește despre angoasele tale, despre resentimentele tale, chiar dacă ți se pare că o faci degeaba. Mănâncă la ore regulate pentru a condiționa buna funcționare colo-rectală și nu lăsa să treacă fără rezultat momentul bun. Mergi pe jos (mersul ajută la masarea mușchilor netezi ai tubului digestiv). La trezire, bea un pahar mare de apă pentru a stimula reflexul gastro-colic. Și mai ales, mănâncă fibre (pâine integrală). Dacă lucrurile sunt grave, fă-ți un ceai de crușin și așteaptă-te la urmări imediate.

Despre Terrapi

Psychologist with a great background in addictions, depression, anxiety, sport psychology and career counselling.
Acest articol a fost publicat în Adolescenți, Adulți, Copii, Părinți, Psihologie clinică, Vârstnici și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.