Bulimie

Bulimia este o tulburare de comportament alimentar caracterizată prin accese nestăpânite de foame, cu absorbție masivă și continuă de mâncare, urmată de vomismente provocate sau stări de somn.

Greutatea corporală a persoanei este normală sau fluctuantă datorită tentativelor de a pierde în greutate prin regimuri alimentare sau cu ajutorul medicamentelor. Accesele sunt însoțite adesea de o dispoziție depresivă și de vinovăție. În mod clasic, bulimia corespunde consumului exagerat de alimente, legat de o foame excesivă. Perioada de declin a anorexiei este adesea situația propice pentru instalarea conduitelor bulimice. Aceste perioade de anorexie și bulimie pot alterna.

Categorii care prezintă un risc crescut:

Conduitele bulimice se regăsesc adesea la adolescente și femeile tinere, studente sau persoane care activează în domenii care valorizează esteticul (manechine, fotomodele, dansatoare etc.).

Manifestare:

Bulimia normoponderală cu vomismente. Declanșarea accesului este adesea brutal: el se desfășoară pe ascuns, indiferent de mese, la sfârșitul zilei sau după o neînțelegere. Persoana se izolează și ingerează mari cantități de alimente bogate în calorii (uneori se depășesc 10 000 de calorii sub formă de pâine, margarină, paste și ciocolată). Persoana are dureri abdominale frecvente, este indispusă și trăiește cu sentimentul de rușine și frică patologică de a se îngrășa, care favorizează consumul în mod abuziv de laxative, de anorexigene și starea de hiperactivitate. Ea este conștientă de caracterul anormal al comportamentului său și totuși își provoacă vomismente, care pot deveni automate. Accesele bulimice se pot produce de mai multe ori pe săptămână sau chiar să se succeadă în aceeași zi.

Simptome:

  • stare depresivă;
  • impulsivitate;
  • tentative de suicid;
  • anxietate;
  • intoleranță la frustrări și singurătate;
  • dureri abdominale;
  • adesea prezintă leziuni digestive.

Tratament:

Psihoterapia analitică

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Psihoterapie de grup