Dependența de droguri

Drogul este o substanță solidă, lichidă sau gazoasă, care atunci când este introdusă în organism modifică imaginea asupra propriei persoane și asupra realității înconjurătoare. Folosirea abuzivă poate crea dependență fizică și psihică sau tulburări grave ale activității mentale și ale comportamentului.

Toxicomania este intoxicația cronică voluntară care duce la pierderea libertății de a se abține de la folosirea drogului.

Toxicomanul este persoana care consumă, în mod regulat, droguri pentru a obține o stare de o anumită intensitate.

Supradoza reprezintă introducerea în organism a unei cantități de substanță mai mari decât poate suporta acesta și care poate produce moartea. Supradoza apare atunci când consumatorul utilizează o doză prea puternică în raport cu cea obișnuită, când se folosește un produs insuficient diluat sau amestecat cu alte substanțe și atunci când se continuă consumul dozei uzuale în paralel cu medicația din cura de dezintoxicare.

Sevrajul se referă la simptomele fizice și psihice care apar atunci când persoana este privată de drogul de care devenise dependent, sau la scăderea accentuată a dozelor.

Caracteristicile drogurilor

Dependența este nevoia toxicomanului de a-și administra droguri. Dependența fizică nu se întâlnește la toate tipurile de droguri. Atunci când se instalează, ea se manifestă sub forma unor stări patologice care constă în necesitatea organică de a folosi droguri pentru a evita tulburările care apar la încetarea utilizării. Cel mai frecvent dependența fizică apare atunci când sunt folosiți derivați ai opiului (heroină, morfină). Dependența psihică este cea mai importantă, deoarece ea constă în modificări de comportament și o stare mentală particulară însoțită de necesitatea psihică impetuoasă de a-și administra substanța periodic sau continuu pentru a obține o stare de bine sau pentru a înlătura disconfortul psihic. Dependența psihică este întâlnită la consumatorii oricăror tipuri de droguri.

Toleranța apare atunci când organismul se obișnuiește cu prezența unei anumite substanțe și se adaptează la aceasta. Ca și rezultat, pentru obținerea unei anumite stări, consumatorul de droguri trebuie să mărească dozele pentru a obține plăcerea inițială. Astfel, un toxicoman ajunge să suporte doze care pentru persoanele normale ar fi fatale.

Clasificarea toxicomaniei

După gravitatea efectelor:

  • majoră (morfină, cocaină, amfetamine, alcool);
  • minoră (tabagismul, cafeismul).

După numărul drogurilor administrate:

  • monotoxicomanie (administrarea unui singur drog);
  • politoxicomanie (folosirea mai multor droguri).

                      Clasificarea drogurilor după efectul pe care îl au asupra                      Sistemului Nervos Central

Note suplimentare:

  • Amfetaminele produc puternice dureri de cap.
  • Marijuana și cocaina distrug celulele nervoase.
  • Consumul de morfină și heroină determină căderea părului și ruperea unghiilor.
  • Consumul de ecstasy produce sete puternică, care poate fi urmată de un blocaj renal.
  • Consumul de marihuana conduce la scăderea organismului față de infecții și față de acțiunea celulelor cancerigene.
  • Drogurile se elimină greu din organism (cocaina până la o săptămână, marihuana până la trei săptămâni).
  • Drogurile ajung la creier și pot produce leziuni.
  • Sub influența anumitor droguri, nu îți mai aduci aminte exact ce ai făcut, poți să produci accidente, poți să te rănești și poți chiar să îți pierzi viața.

Resurse utile:

Copilul meu se droghează

Adicții