Dialog între generații

Cum să negociezi cu o mamă dificilă?

Fie că avem 12 sau 32 de ani, fie că suntem puști pe băncile școlii sau mame la rândul nostru, pentru părinți vom rămâne mereu copii. Mamelor le este greu să-și privească puiul, lunându-și zborul din cuib și făcându-și o viață proprie, în care ele nu mai ocupă poziția centrală. Uneori ne vine să ne îndepărtăm sufletește de ele, să nu le mai răspundem la telefon, să ne mutăm undeva departe, unde să nu ne mai poată găsi. Iată trei profile de mamă a căror relație cu fii și cu ficele este oarecum dificilă. Vom afla, de asemenea și despre cum putem ajunge la un consens cu ele.

Mama centrul universului “Nu poți face nimic fără mine!”

Dan are 36 de ani, este căsătorit și are doi copii. Voi descrie în continuare cum reacționează mama sa:

-“Ar fi mai bine ca, măcar din când în când, să mai asculți și sfatul meu în ceea ce privește copii. Doar am crescut doi. Te mai miri de ce nu se înțeleg între ei!”

-“Dacă nu îți spuneam eu cum să jonglezi cu banii ăia, acum erai pe drumuri. “

-“Ți-am zis de atâtea ori să duci mașina în service. Dacă te lăsa în drum, în afara Bucureștiului?”

-“Nu știu ce te-ai fi făcut dacă nu te ajutam eu să alegi cadoul pentru soția ta. Ai niște gusturi atât de ciudate…”

-“Mă duc eu să fac piața și pentru voi. Cum sunteți voi ocupați, prevăd că la sfârșit de săptămână nu o să aveți ce mânca.”

Părerea psihologului

Aceste mame au impresia că numai ele există, că sunt cele mai bune și că fiul lor este un incapabil. Chiar dacă în sufletul lor nu își consideră copii niște neajutorați, le place să creadă că sunt indispensabile și că ei nu s-ar descurca fără ele. Acesta este tipul de mamă care nu dorește să accepte ideea că fiul ei a crescut, că este un adult cu propria viață, care se poate descurca singur, așa că încearcă să-l convingă că este dependent de ea.

Recomandări pentru fiu

  • Fiul trebuie să încerce să înțeleagă dorința mamei de a-l păstra lângă ea.
  • Dar nu trebuie să mai accepte, fără însă a fi brutal, cel puțin pentru o perioadă, nici un fel de servicii pe care i le face mama sa. O astfel de terapie se impune pentru a-i demonstra mamei că se poate descurca și singur.
  • Tot el trebuie să încerce să-i explice că acceptă cu plăcere sfaturile ei, atâta timp cât nu îl mai face să se simtă că este un neputincios și un incapabil.

Mama indiscretă și răutăcioasă “Soțul tău este un leneș.”

Maria are 25 de ani și un copil. Soțul ei este plecat într-o deplasare și ea a decis să meargă cu fiul în vizită la părinți. Uite câteva dintre monologurile obișnuite ale mamei Mariei, susținute în fața ficei și a altor persoane:

-“Este mai bine să îți spun acum decât mai târziu, când n-o să mai poți divorța de el: soțul tău este un leneș: Nu te ajută cu nimic, toată ziua este plecat și nu are nici un fel de șanse de afirmare pentru viitor. Îți va părea rău.”

-“De ce nu vrea să vină mai devreme din deplasare? Și-a găsit pe vreuna pe acolo? Eu ți-am spus că îi permiți prea multe. “

-“Ce-ai făcut cu banii? De ce muncești? Ca să îi cheltui pe prostii?”

-“De noi nu îți mai pasă deloc și nici de copil. Tot timpul ești plecată, tot timpul ai treabă, cu noi nu mai stai deloc. Nu mare o să îmi fie mirarea când copilul ăsta o să ajungă un vagabond.”

Părerea psihologului

Probabil pasivă toată viața, trăind într-o rutină și fiind dependentă de dorințele și cerințele altora, acest tip de mamă băgăcioasă și rea își arată astfel insatisfacțiile propriei vieți. Ea dramatizează lucrurile și nu se jenează să devină rea. Indiferent dacă rănește sau nu sentimentele propriului copil. Inconștient sau conștient, este intrigantă. Inventează false probleme sau dă amploare problemelor minore. Interpunându-se între fică și copilul acesteia, între fică și soțul acesteia ea consideră că poate modifica viața lor ca și cum ar fi vorba de propria viață. La modul general, relațiile sociale sau familiale pot fi foarte ușor deteriorate de o astfel de mamă, care nu poate și nu știe să creeze situații pozitive.

Recomandări pentru fiică

  • Cea mai bună soluție este confruntarea imediată fică-mamă. Nu este bine ca în asftel de cazuri, fiica să tacă și să înghită doar pentru a evita un scandal. Lucrurile trebuie puse la punct imediat și foarte clar.
  • În cazul în care mama a vorbit cu o terță persoană, lucrurile trebuie lămurite diplomatic cu aceasta și fiica trebuie să continue să își vadă de propriile probleme cotidiene, fără a o lăsa pe mamă să se implice.
  • Într-o discuție mamă-fiică, primeia trebuie să i se explice că dacă într-adevăr dorește binele copilului său, trebuie să-l lase să-și trăiască viața așa cum dorește, indiferent de riscurile, de eșecurile sau câștigurile ulterioare.

Mama depresivă “Sunt atât de singură, de sacrificată și de necăjită…”

Mihai are 22 de ani și locuiește singur cu mama sa. Ca orice tânăr, nu își petrece prea mult timp pe acasă. Dialogurile cu mama lui nu sunt lipsite de reproșurile acesteia:

– “Am muncit toată ziua și acum trebuie să stau singură, pentru că tu iar pleci cu fata aia…”

– “Mai stai cu mine, mă simt atât de singură. Cum, ce facem? Hai să ne uităm la televizor!”

– “Ai fost toată ziua plecat, iar mie mi s-au întâmplat o grămadă de necazuri prin casă.”

– “Nu mă mai duc pe la vecina. Mă plictisește îngrozitor. Mai bine cheamă-ți prietenii și rămâneți acasă cu mine astă-seară.”

Părerea psihologului

Mamele care fac zi de zi așa ceva nu sunt capabile să stabilească niște legături pentru a-și trăi viața în mod plăcut și din această cauză încearcă să-și țină copilul acasă, fără să se gândească că poate și acesta se plictisește dacă stă cu ea. Indiferent că vrea să accepte sau nu, acest tip de mamă se află în fața unui lucru evident: diferența de vârstă se manifestă și nu este ușor să o atenuezi. În general, copii sunt bucuroși să petreacă un anumit timp cu familia și în particular cu mamele, dar acest lucru nu trebuie să se petreacă la comandă, ca urmare a reproșurilor sau a sentimentului de culpabilitate. O astfel de mamă nu se lasă cu una, cu două, intensificând atacurile cu cât se simte mai respinsă sau mai neglijată.

Recomandări pentru fiu

  • Încearcă să o convingi că este mai bine dacă rămâi cu ea atunci când ai tu chef, că vei sta de vorbă cu ea mult mai relaxat și cu mai multă plăcere. Dacă nu faci ceea ce ai de făcut, îți va fi gândul numai la acele lucruri și vei fi mult mai puțin comunicativ, chiar morocănos și va ajunge să se plictisească și mai tare așa.
  • Explică-i că, pentru tine, ceea ce faci este o relaxare și te-ai simți mult mai în largul tău dacă ea s-ar gândi că tu te simți bine acolo unde te-ai dus, că ești fericit sau că faci ceea ce trebuie.
  • Dacă nu obții rezultate cu cele spuse mai sus, nu îți rămâne altceva de făcut decât să stai cu ea o oră, să discutați, după care te scuzi și pleci unde ai treabă. Cu o primă ocazie, ai grijă să îi povestești cu lux de amănunte ce ai făcut într-o zi. Mamele adoră asta!

Dacă ai regăsit relația ta cu mama în vreuna dintre descrierile de mai sus, scrie-mi și spune-mi cum ai rezolvat conflictul. Dacă ai avut de înfruntat o altă situație, de asemenea scrie-mi! Aștept comentariile voastre pentru a găsi împreună o rezolvare.

Despre Terrapi

Psychologist with a great background in addictions, depression, anxiety, sport psychology and career counselling.
Acest articol a fost publicat în Adolescenți, Adulți, Copii, Părinți, Psihologie clinică și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.