Educație sexuală

ARTA DE A FACE SEX

Ce trebuie să știi la începutul vieții sexuale

În urma numeroaselor solicitări și întrebări primite de la cititori am luat decizia de a scrie despre ceea ce este esențial de știut atunci când începem viața sexuală și pentru mai târziu.

Pentru a avea o viață sexuală plăcută și deloc traumatizantă, este important ca înainte de a iniția raporturile sexuale să ne informăm temeinic despre avantajele și dezavantajele diferitor metode și tehnici care pot fi utilizate.

1. Fertilitatea

Cele mai eficiente metode contraceptive sunt pilulele și prezervativul.

Când este mai recomandat să folosim setul de pilule contraceptive și prezervativul:

  • Atunci când te afli într-o relație stabilă, iar partenerul este monogam (nu întreține acte sexuale în afara relației cu alți parteneri), dar din diferite motive (este prea devreme, la o vârstă prea fragedă sau nu te poți baza pe faptul că partenerul îți va fi alături în cazul apariției unui copil etc.) consideri că nu este momentul potrivit pentru a avea un copil, este mai indicat să utilizezi pilule contraceptive, recomandate de către medicul de familie sau ginecolog, care ți se potrivesc cel mai bine.
  • Este esențial să folosești prezervativul atunci când tu sau partenerul întrețineți relații sexuale cu un număr mai mare de parteneri (mai mult sau mai puțin cunoscuți), din cel puțin două rațiuni: previne apariția unei sarcini nedorite și te protejează de contactarea unei boli cu transmitere sexuală (BTS).

Prezervativul

Trebuie ținut într-un loc uscat. Cu cât este mai expus la elementele precum aer, căldură, lumină, cu atât este mai posibil ca acesta să se rupă. Cel mai indicat este să fie ținute într-o cutie mică, care le va ține la distanță de orice obiect ascuțit și nu numai.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl țineți minte atunci când cumpărați lubrifianți este acela că lubrifianții pe bază de ulei deteriorează prezervativele din latex.

Dacă se întâmplă să folosești prezervativul destul de rar, atunci este mai bine să exersezi cu un castravete sau o banană, pentru a te deprinde cu modul delicat în care acesta trebuie utilizat, cu atenție pentru a nu se rupe sau zgâria atunci când se aplică.

Metoda cea mai sigură este să folosești prezervativul atunci când penisul se află în erecție, deoarece bărbații secretă o cantitate mică de lichid atunci când sunt excitați. Dacă lichidul dinainte de a ejacula reușește să ajungă în vaginul unei femei, aceasta poate rămâne însărcinată.

a) Cum se pune prezervativul?

După ce despachetezi prezervativul, ai grijă ca acesta să nu se rupă când desfaci ambalajul. Nu folosi dinții pentru a-l desface.

Înainte de a pune prezervativul identifică care este partea interioară (partea care va atinge penisul) și care este cea exterioară, atunci când rulezi inelul acestuia. Opțional poți pune o picătură sau două de lubrifiant pe bază de apă în interiorul prezervativului, pentru a crește sensibilitatea și plăcerea bărbatului. Totuși, dacă folosești prea mult lubrifiant este mult mai probabil ca acesta să alunece de pe penis, în timpul actului sexual.

Pentru un bărbat fără circumcizie, trebuie să tragi în jos prepuțul înainte de a pune prezervativul.

Poziționati prezervativul pe partea de sus a penisului aflat în erecție, în timp ce țineți vârful acestuia între degetul mare și arătător. Procedând astfel veți lăsa un spațiu mic (cam 1 cm) în vârful prezervativului unde se va depune sperma. Dacă strângeți vârful prezervativului atunci când îl puneți, minimizează adunarea bulelor de aer, care pot duce la ruperea lui în timpul actului sexual.

Rulați prezervativul până la baza penisului folosind cealaltă mână, nu cea cu care țineți vârful lui.

Folosiți pentru partea din exterior a prezervativului lubrifianți pe bază de apă dacă acesta este din latex.

b) Cum se dă jos prezervativul?

După actul sexual, retrageți penisul înainte de a deveni moale, în timp ce țineți prezervativul de la bază. Pe măsură ce acesta revine la forma inițială, prezervativul nu se mai potrivește perfect, iar sperma se poate scurge din interiorul său. Ținând prezervativul de la bază, vă veți asigura că acesta nu va râmâne în urmă atunci când penisul se retrage din vagin.

Imediat după aceea aruncați prezervativul folosit și spălați penisul cu apă și săpun. Nu refolosiți prezervativul.

Ce dăunează fertilității bărbaților

Masturbarea – nu are un efect negativ asupra fertilității unui bărbat. Sperma este produsă în continuu în testicule la o rată de aproximativ 200 de milioane de spermatozoizi pe zi. Deși milioane de spermatozoizi sunt eliberați la fiecare ejaculare, încă alte milioane se produc în continuare. În anumite cazuri, atunci când bărbatul are un număr mai mic decât în mod normal de spermatozoizi, poate dori să renunțe la masturbare în perioada în care partenera sa este fertilă (în preajma perioadei de ovulație), dacă dorește ca aceasta să rămână însărcinată. Totuși, un bărbat care eliberează cantitatea mai sus menționată de spermatozoizi, nu va deveni mai puțin fertil datorită masturbării.

Totuși, sunt anumite cauze legate de stilul de viață care pot cauza temporar infertilitate la bărbați. Vom descrie în continuare factorii care pot contribui la infertilitate masculină:

Mersul pe bicicletă -presiunea exercitată pe scaunul bicicletei în timpul mersului poate afecta vasele de sânge, nervii și scrotul. Acestea pot cauza disfuncții erectile și infertilitate. Pentru a reduce acest risc atunci când mergeți pe bicicletă: luați pauze frecvente, folosiți pantaloni scurți speciali (căptușiți) și scaunul trebuie reglat în unghiul cel mai adecvat.

Drogurile – fumatul frecvent de marihuana, cât și cocaină, pote reduce dramatic numărul de spermatozoizi.

Stresul emoțional – poate interfera cu acel hormon care produce sperma.

Supraîncălzirea testiculelor- atunci când testiculele se încălzesc foarte tare, dezvoltarea spermei poate fi afectată: dacă petreceți o perioadă mai mare de timp într-o cadă cu apă fierbinte sau la saună poate scădea fertilitatea masculină.

Fumatul – adesea bărbații care fumează produc adesea spermatozoizi mai slabi, care mor mai repede și care nu pot înota.

Un bărbat și o femeie fără probleme de fertilitate și cu vârsta sub 30 de ani, au șanse de 25% de a avea o sarcină la fiecare ciclu menstrual.

Pentru femeile sub 30 de ani, se estimează că șansele de a rămâne însărcinată sunt de 20-30% dacă bărbatul nu are probleme de fertilitate. Fertilitatea unei femei se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, începând în jurul vârstei de 27 de ani. Infertilitatea nu este doar o problemă feminină, deoarece afectează și bărbații și femeile în mod egal. Dacă încerci să rămâi însărcinată în mod activ, timp de un an, este recomandat să consultați un doctor pentru un tratament de infertilitate. Dacă femeia are peste 35 de ani, poate consulta doctorul după 6 luni în care nu a reușit să rămână însărcinată.

 O femeie se naște cu toate ouăle pe care le va avea vreodată.

Femeile se nasc cu un anumit număr de ovule, aproximativ 2 milioane, pe care le eliberează lunar, unul câte unul și mai rar câte două, în timpul ovulației. Dintre acestea, abia 450 ajung la maturitate și sunt viabile pentru fecundare. Restul mor înainte de a ajunge la maturitate. Cu cât mai mare este rezerva de ovule cu care se naște, cu atât mai mari sunt șansele femeii de a rămâne însărcinată de-a lungul vieții. Când ajunge la 30 de ani, o femeie este îndreptățită să intre într-o criză a vârstei, întrucât mai are abia 8 -12% din totalul ovulelor pe care le-a avut odată. La 40 de ani însă, situația este și mai dificilă: doar 3% din ovule i-au mai rămas. Acest ciclu continuă până la menopauză când încetează să mai elibereze ovule.

Sperma rămâne în viață în corpul unei femei până la 5 zile după actul sexual

Acest lucru se întâmplă atunci când o femeie se află în cea mai fertilă fază a ciclului menstrual. Perioada de timp pentru ca sperma să poată suprviețui în corpul unei femei depinde de intervalul în care se află în ciclul menstrual. Dacă o femeie se află în perioada ovulației, aceasta poate supraviețui timp de 5 zile.

 Dacă bărbatul se retrage înainte de a ejacula, femeia nu va rămâne însărcinată. Fals

 Bărbatul secretă o cantitate mică de fluid atunci când este excitat, care conține cantități mici de spermă. Dacă bărbatul se retrage înainte de a ejacula ca și metodă de prevenire a unei sarcini, femeia poate totuși rămâne însărcinată datorită spermei conținute în acest fluid care poate fertiliza ovulele. Retragerea este o metodă de contracepție pe care nu ne putem baza.

 De ce este importantă fertilitatea?

Deoarece actul sexual dintre o femeie și un bărbat poate produce o nouă viață, iar menținerea unui raporturi sexuale de tip penis-vagin începe odată cu responsabilitatea de contracepție. Metodele de contracepție variază de la abstinență până la dispozitive contraceptive sau medicamente. Orice metodă vei alege, în final ești responsabil pentru înțelegerea modului în care corpul tău funcționează și luarea unor decizii responsabile.

Dacă ești homosexual sau lesbiană, vei avea mai puține probleme în privința prevenirii unei sarcini în raporturile sexuale pe care le întreții.

Totuși. cunoașterea acestor detalii despre fertilitate poate fi totodată:

  1. utilă pentru înțelegera modului în care funcționează corpul tău;
  2. critică, dacă decizi că îți dorești un copil.

IMPORTANT

După ce ajunge la vârsta de 40 de ani, șansele unei femei de a rămâne însărcinată lunar sunt sub 5%. Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă fertilitatea ei scade, cel mai notabil de la jumătatea anilor 30, iar ulterior după vârsta de 40. Totuși sunt foarte mulți factori care pot contribui la șansele unui cuplu de a concepe un copil, iar fertilitatea este influențată destul de mult și de genetică.

 2. Anatomia sexuală feminină

Organele genitale externe la femei

Vulva, labiile și clitorisul

Vulva este organul sexual feminin. Organele sexuale externe cuprind: muntele lui Venus, formațiile labiale și organele erectile, constituite din bulbi vestibulari, clitoris și corpusculii tactili speciali ai labiilor mici. Din perspectiva fiziologică, vulva protejează orificiul uretral și actul micțiunii, labiile dirijând jetul urinar. În actul sexual, labiile constituie o prelungire a canalului vaginal. Prin sensibilitatea tactilă predominantă a labiilor mici, acestea se constituie ca zonă erogenă, oferind senzații foarte plăcute femeii. Vulva poate avea mai multe poziții anterioară (la aproximativ 80% din femei), verticală sau posterioară. Topografia vulvei este foarte importantă pentru relația sexuală.

Muntele lui Venus este denumirea care provine din limba latină de la Dealul lui Venus (zeița romană a iubirii) și se prezintă ca o proeminență triunghiulară, cu vârful în jos și baza în sus, situată înaintea simfizei pubiene, deasupra labiilor mari; la pubertate se acoperă de păr mai gros, spiralat, care se continuă numai pe fața laterală a labiilor mari, oprindu-se la comisura posterioară a labiilor. Sub tegument se află țesut adipos. Este o zonă cu o sensibilitate crescută sexuală ce îi conferă un caracter erogen și protejează osul pubian de la impactul actului sexual.

Formațiunile labiale sunt pliuri tegumentare ce delimitează despicătura vulvară. În funcție de dimensiuni și topografie, se delimitează labiile mari și labiile mici.

Labiile mari sunt două proeminențe longitudinale formate din două pliuri cutanate situate sub muntele lui Venus, în partea perineului anterior. Din perspectiva anatomică sunt echivalentul scrotului de la bărbat. Acestea sunt, de obicei, acoperite cu păr pubian și conțin țesut fibroelastic, țesut adipos, vase, nervi și numeroase glande sebacee și sudoripare și a fost sugerat faptul că mirosul acestora este foarte excitant.

Labiile mici sunt buzele interioare ale vulvei, părți subțiri de țesut din interiorul labiilor superioare care învelesc și protejează vaginul, uretra și clitorisul. Aspectul labiilor mici poate varia foarte mult, de la buze mici, care se ascund între interiorul labiilor superioare sau mari care ies în evidență. Metafora cea mai comună pentru labiile mici este asemănarea cu o floare. Atât în interior, cât și în exterior labiile mici sunt destul de sensibile la atingere și presiune.

Uretra a cărei deschidere se află imediat sub clitoris. Nu este relevantă pentru sex sau reproducere, ci este locul de trecere pentru urină. Uretra este conectată la vezica urinară. Deoarece este atât de aproape de anus, femeile ar trebui ca întotdeauna să se șteargă din față spre spate, pentru a evita infectarea vaginului și uretra cu bacterii.

Himenul este prezentat în imaginea alăturată ca zona dintre labiile mici. De sus în jos poate fi văzut foarte clar clitorisul, deschiderea uretrei, și deschiderea vaginală. A, B, și C arată deschideri vaginale cu un himen normal, o membrană care acoperă parțial deschiderea. Himenul este tradiționalul simbol al virginității, deși fiind o membrană foarte subțire, se poate rupe prin practicarea unor exerciții fizice intense (antrenamente, jogging etc.) sau prin inserarea unui tampon. Imaginea D prezintă un himen neperforat care închide complet vaginul, aceasta este afecțiune rară, care necesită intervenție chirurgicală pentru a asigura un flux normal al sângelui o dată cu începerea menstruației. Imaginea E prezintă un vagin post-partum (al unei femei care a dat născut).

Perineul este o întindere scurtă a pielii începând cu partea de jos a vulvei și se extinde până la anus. Perineul femeilor se rupe adesea în timpul nașterii pentru a facilita ieșirea copilului, iar acest lucru este aparent normal. Unii doctori pot tăia preventiv perineul, pe motivul că ruperea poate fi mai dăunătoare decât folosirea unui bisturiu precis, dar statisticile arată că, de fapt, tăierea perineului poate crește potențialul pentru infecție.

 Organele erectile ale vulvei prin structura și funcționalitatea lor, participă la crearea unei senzații plăcute și realizarea actului sexual. Ele sunt reprezentate de clitoris, corpusculii tactili ai labiilor mici și bulbii vestibulari și fac parte din zonele erogene ale femeii.

Clitorisul, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, este un oval alb mic între partea de sus a labiilor mici și glandul clitorisului (este un mic tubercul de 0,5 cm, rotund, având în structura sa țesut erectil, spongios și foarte senzitiv). Numai vârful glandului sau a clitorisului sunt prezentate extern, dar organul în sine este alungit și ramificat în două părți, care se extind în jos, de-a lungul marginii deschiderii vaginale spre perineu. Astfel, clitorisul este mult mai mare decât consideră majoritatea persoanelor, lungimea sa este în general de 5-7 cm: 2-3 cm pentru rădăcină, 2-3 cm pentru corp și 0,5-1 cm pentru glad (în hermafroditism, clitorisul poate simula un penis). Glandul clitoridian sau vârful extern al cltorisului este protejat de prepuțul sau glandul clitoridian, o acoperire de țesut similar cu prepuțul de la organele sexuale masculine. La unele femei, glandul clitoridian este foarte mic, iar alte femei pot avea clitoris mai mare pe care glandul clitoridian nu îl acoperă complet. În timpul excitației sexuale, clitorisul se poate prelungi și glandul clitoridian se retrage pentru a-l face mai accesibil.

Bulbii vestibulului sunt organe erectile situate pe părțile laterale ale deschiderii vaginului în baza labiilor mici, reprezentând formații analoage cu corpul spongios al uretrei de la bărbat. Au o lungime de aproximativ 4 cm și 1-2 cm lățime. Cei doi bulbi se unesc înaintea uretrei prin extremitățile lor anterioare, luând aspectul general de potcoavă cu concavitatea spre posterior. Extremitățile lor posterioare, mai voluminoase, contribuie la erecție, alături de mușchiul constrictor al vaginului, la îngustarea ostiului vaginal și exprimarea glandelor Bartholin. Țesutul erectil ce intră în constituția acestora este legat de cel al clitorisului, explicându-se astfel senzația erotică provocată prin atingere.

 Organele genitale interne la femei

Vaginul, uterul, ovarele și punctul G

Vaginul se întinde de la deschiderea vaginală până la colul uterin, deschiderea către uter. Vaginul servește ca un receptacul pentru penis în timpul actului sexual, și ca și un canal prin care trece copilul la naștere, în timpul travaliului. Canalul vaginal este în medie de 3 cm lungime, posibil 4 cm la femeile care au născut. El poate părea destul de scurt în raport cu penisul, dar în timpul excitării sexuale cervixul se va ridica, iar fornixul se poate extinde sus în corp, atât cât este necesar pentru a primi penisul. După actul sexual, contracția vaginului va permite cervixului să se relaxeze în interiorul fornixului, care atunci când este relaxat seamănă cu un bol perfect pentru umplerea cu materialul seminal.

În fiecare parte a deschiderii vaginale sunt glandele lui Bartholin, care produc cantități mici de lichid lubrifiant, pentru a păstra umezeala labiilor interioare în timpul excitării sexuale. În continuare găsim glandele himenului care secretă lichid lubrifiant pentru întreaga lungime a canalului vaginal.

Punctul G sau Punctul Gräfenberg încă mai face obiectul unor dezbateri despre existența și scopul său. În imaginea alăturată, se artă că punctul G este de fapt regiune cunoscută sub numele de glandele Skenes. În ciuda controverselor, este un fapt care rămâne în picioare: sunt multe femei care pretind că presiunea exercitată pe această regiune a vaginului este extrem de placută și poate duce la ejaculare feminină. De obicei, este suficientă folosirea a două degete și deoarece punctul este adânc în țesut, este necesară puțină presiune. De asemenea, datorită faptului că glandele Skenes sunt alături de vezica urinară, unele femei pot constata că presiunea crescută crează o senzația similară nevoii de a urina.

Colul uterin este deschiderea către uter, care variază în diametru de la 1 mm la 3 mm, în funcție de perioada din timpul ciclui menstrual în care este măsurată. Colul uterin este uneori acoperit cu mucus cervical pentru a proteja colul de infecții; în timpul ovulației, acest mucus devine un lichid subțire care permite trecerea spermei.

Uterul este principalul organ de reproducere feminin. Căptușeala interioara a uterului este numit endometru, care crește și se modifică în timpul ciclului menstrual pentru a se pregăti să primească un ovul fecundat sau elimină un strat la sfârșitul fiecărui ciclu menstrual, în cazul în care fertilizarea are loc. Uterul este căptușit cu mușchi puternici pentru a împinge copilul în timpul nașterii.

Ovarele îndeplinesc două funcții: producerea de estrogen și progesteron (hormonii sexuali feminini) și producerea de ovule mature. La naștere, ovarele conțin aproape 2 milioane de ovule, iar acestea sunt toate pe care le va avea vreodată. Cu toate acestea, sunt mult mai mult decât este necesar, deoarece în timpul unei vieți va avea aproximativ 500 de cicluri menstruale. După maturare, un singur ovul se deplaseaza în jos pe trompa uterină, o călătorie de 3 sau 4 zile (aceasta este perioada în care o femeie este fertilă și poate apărea sarcina). Ovulele care nu sunt fecundate sunt expulzate în timpul menstruației.

Foliculina este hormonul specific sexului feminin, fiind produse de celulele situate în ovar. Secreția de foliculină (estrogeni)  începe din viața fetală, scăzând după naștere, după care secreția estrogenică reapare în perioada dinaintea pubertății ca rezultat al stimulării gonadotrop-hipozfizare. Secreția de foliculină atinge două maxime: în momentul ovulației (cea de-a 12-14 zi a ciclului menstrual) și spre a 21 zi a aceluiași ciclu. Celulele din centrul ovarului produc în cantitate mică hormoni masculini (andorgeni) în tot timpul vieții sexuale și după menopauză. Hormonii androgeni cresc libidoul și confortul sexual.

De ce este importantă cunoașterea anatomiei unei femei?

Indiferent că ești femeie sau bărbat care dorește să întrețină raporturi sexuale cu o femeie, cunoașterea anatomiei sexuale feminine este unmust have în viața ta sexuală. Anatomia sexuală a femeii nu este un mister numai pentru unii bărbați, dar și anumite femei sunt în întuneric atunci când vine vorba despre cunoașterea propriilor organe genitale. Ca și femeie, cunoașterea felului în care îți poți oferi singură plăcere te poate ajuta la comunicarea preferințelor individuale partenerului. Ca și persoană care face dragoste cu o femeie, a învăța despre anatomia sexuală feminină îți poate oferi un avans notabil în succesul de a-i oferi plăcere, așa cum își dorește.

 Cât durează în medie orgasmul la femei?

Orgasmul la femei durează în medie între 5-10 secunde, în timp ce la bărbați durează 3-5 secunde. Ambele sexe experimentează contracții de 0,8 secunde, în special în organele genitale și mușchii sfincterului rectal.

Când o femeie are orgasm are contracții ale vaginului, uterului și anusului

Atunci când are orgasm, femeia experimentează o serie de contracții musculare ritmice. Primele contracții vor fi mai apropiate, iar apoi vor scădea în intensitate și frecvență pe măsură ce orgasmul se diminuează. Aceste contracții apar în uter, vagin și adesea în mușchii sfincterului anal. De asemenea, poate simți cum se contractă mușchii întregului său corp, odată cu creșterea pulsului și a respirației. Un orgasm feminin intens poate avea în exces 12 contracții.

Clitorisul este format din același țesut ca și capul penisului

Te poate surprinde faptul că organele sexuale feminine și masculine sunt identice până când fetusul împlinește 3 luni. După acest moment, celulele care devin scrot la băieți, devin vulvă la femei, iar celulele care devin capul penisului la bărbat, devin clitoris la femei.

Clitorisul este situat între labiile interioare

Clitorisul este adesea cel mai sensibil loc erogen pentru o femeie și este situat între labiile interioare, după cum este prezentat în desenul de mai sus. Preferințele femeilor variază în ceea ce privește modul de stimulare al clitorisului, ceea ce înseamnă că pentru a afla ce îți provoacă cea mai mare plăcere, ar trebui să experimentezi (pe tine) sau să întrebi (partenerul) pentru a afla ce funcționează cel mai bine în cazul tău.

Este posibil ca o femeie să ejaculeze?

Da. Uneori când o femeie este stimulată, în mod special în punctul G, aceasta poate ejacula o cantitate de fluid care este similară cu cea produsă de prostata bărbatului. Totuși anumite persoane care nu cunosc aceste detalii pot crede că acest fluid este de fapt urină, dar ejacularea feminină nu este cu siguranță urină. Ejacularea este produsă în primul rând de glandele Skenes. Te poți aștepta la o frenezie totală în aceste momente, din partea femeii.

Unele femei nu au un strat al himenului care se întinde sau se rupe la primul contact sexual

Nu toate femeile se nasc cu un himen intact, iar celelalte își pot întinde sau rupe himenul în timp ce practică activități fizice intense, sport, echitație, mersul pe bicicletă, folosirea unui tampon sau orice alt fel de activități care nu implică sex. Astfel, mitul conform căruia poți să îți dai seama dacă o femeie este virgină sau nu, dacă himenul său este intact este fals. Acestea fiind spuse, stratul himenului este o întindere a pielii cu mici găurele, în general (vezi imaginea de mai sus), care acoperă intrarea în vagin. Dacă himenul este intact, atunci când va avea primul contact sexual poate fi dureros și poate cauza sângerare atunci când se întinde. Acest fapt este perfect normal și nu este un motiv de alarmă. Totuși, dacă actul sexual este dureros din alte motive, poți încerca să mărești lubrifierea artificială și să mergi la ginecolog.

IMPORTANT

În timpul orgasmului clitorisul unei femei se retrage înapoi și în interior. Pe măsură ce femeia devine din ce în ce mai excitată, axul ei clitoridian crește și se întărește, totuși în timpul fazei de platou, clitorisul începe să se retragă, iar atunci când a avut un orgasm clitoriul se retrage complet. După orgasm, clitorisul coboară înapoi la starea lui normală.

 2. Anatomia sexuală masculină

Organele genitale externe la bărbați

Penisul și scrotul

Penisul și scrotul sunt organele genitale externe masculine.Penisul poate fi circumcis, necircumcis, în stare erectă (înainte de iniția actul sexual) sau flască (după raporturi sexuale și de obicei).

Glandul este capul penisului și este adesea acoperit de prepuț, atunci când nu se află în stare erectă, decât dacă este la bărbați care au avut o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea prepuțului (circumcizie). Glandul este extrem de sensibil, la fel ca și coroana care conectează glandul de baza penisului.

Coroana este o creastă de carne care delimitează capul penisului de trunchiul său.

Frenul este o bucată subțire de carne care se află pe partea inferioară a penisului și unește corpul acestuia de gland.

Prepuțul este acea rolă de piele care acoperă capul penisului. Acesta este bogat în terminații nervoase. Excizia chirurgicală (îndepărtarea) a prepuțului la bărbați se numește circumcizie.

Uretra este deschiderea de la vârful penisului, pentru a permite trecerea urinei și a lichidului seminal.

Smegma este o substanță cu textura de brânză secretată de glandele de pe fiecare parte a frenulul la barbati fără circumcizie.

Scrotul este un sac care atârnă în spatele penisului și conține în interior testiculele, glandele sexuale masculine. Funcția scrotului este de a menține testiculele la aproximativ 34 C, aceasta fiind temperatura la care testiculele produc spermatozoizi cel mai eficient.

 Organele genitale interne la bărbați

Testicule, prostata și corpul cavernos

Testicule,glandele sexuale masculine sunt prezentate ca cele două testicule învelite în scrot pentru a produce sperma si testosteronul. În fiecare testicul sunt un kilometru de canale denumite și tuburi seminifere (organele care generează sperma). Fiecare testicul produce aproximativ 150 de milioane de spermatozoizi la fiecare 24 de ore.

Epidemul sau locul unde este produsă sperma la nivelul tuburilor seminifere mature. Sperma așteptă aici până la ejaculare sau emisii nocturne.

Ductele deferente se întind de la epididim la veziculele seminale. Acestea sunt conductele care sunt tăiate în cursul procedurii chirurgicale cunoscute sub numele de vasectomie.

Vezicule seminale sunt cele care produc material seminal, un lichid care activează și protejează spermatozoizii după ce aceștia părăsesc penisul în timpul ejaculării.

Glanda prostatei este cea care produce un lichid ce intră în compunerea lichidului seminal. Aceasta etanșează canalul uretrei și o separă de vezica urinară, prevenind astfel amestecarea urinei cu sperma, fapt care ar putea dezechibra valoarea pH-ului cerută de spermatozoizi.

Corpul cavernos este prezentat prin cele două corpuri de țesut spongios erectil de fiecare parte a penisului, care se umflă cu sânge din arterele penisului, producând astfel erecția.

Canalul ejaculator este calea prin glandele seminale, prin care sperma călătoreste în timpul ejaculării.

Glandele lui Cowper sunt glandele mici situate sub prostată, care secretă o cantitate mică de lichid înainte ejaculare și de a avea orgasm. Acest lichid neutralizează aciditatea în uretră.

 De ce este importantă anatomia sexuală masculină?

Indiferent dacă ești bărbat sau femeie (care dorește să inițieze raporturi sexuale cu un bărbat) cunoașterea anatomiei sexuale masculine este un must have în viața sexuală. Contrar perspectivei generale, nu toți bărbații au aceleași preferințe pentru modul în care preferă să fie atinși. Ca și bărbat, cunoașterea felului în care îți poți oferi singur plăcere te poate ajuta la comunicarea preferințelor individuale partenerei. Ca și persoană care face dragoste cu un bărbat, a învăța despre anatomia sexuală masculină îți poate oferi un avans notabil în succesul de a-i oferi plăcere, așa cum își dorește.

 Cel mai adesea mărimea unui penis în erecție este de 12-17 cm

Atunci când penisul se află în stare erectă, 9 din 10 bărbați au dimensiuni de la 12-17 cm. Majoritatea bărbaților își fac griji în privința dimensiuni penisului lor, dar în realitate nu dimensiunea e cea care contează, ci mai degrabă tehnica pe care o folosesc. Oamenii preferă dimensiuni și grosimi diferite oricum, iar altor persoane chiar nu sunt interesate de mărime. Din moment ce nu poți schimba cu adevărat dimensiunea penisului tău fără o intervenție chirurgicală, cea mai bună opțiune este să accepți și să iubești ceea ce ai și să te concentrezi pe învățarea și deprinderea acelor tehnici care îți provoacă ție și partenerei plăcere. Probabil astfel vei vedea că vei primi puține reclamații cu această abordare, indiferent ce dimensiuni ai.

Când unui bărbat îi este frig, testiculele se ridică către tors

Atunci când unui bărbat îi este frig (înoată în apă rece sau este afară în frig), testiculele sale se ridică către tors. Acest fapt se întâmplă deoarece producerea spermei are loc în testicule la 4 sau 5 grade sub temperatura esențială a corpului. Dacă este prea cald sau prea frig, producția de spermă e compromisă. Funcțiile mușchiului cremaster de a trage testiculele mai aproape de corpul bărbatului, pentru a le încălzi când e rece sau de a le relaxa pentru a coborî testiculele departe de corpul fierbinte al bărbatului sau în medii călduroase.

Orgasmul uscat este orgasmul masculin fără ejaculare

Deși majoritatea bărbaților ejaculează atunci când au un orgasm, uneori ejacularea este absentă în cazul băieților care se află în perioada dinaintea pubertății și a bărbaților cu boli de prostată, măduva spinării sau leziuni ale nervilor. Mai frecvent întâlnită este prezența unei cantitate reduse de spermă la ejaculare, pe măsură ce un bărbat îmbătrânește sau dacă a ejaculat de mai multe ori într-o perioadă scurtă de timp.

De obicei, bărbatul ejaculează aproximativ o linguriță de lichid seminal

Așa cum cantitatea variază de la bărbat la bărbat, la fel și culoarea, textura, gustul, mirosul și intensitatea cu care iese din corp atunci când ejaculează. Aceste calități ale lichidului seminal sunt infuențate în cea mai mare parte de genetică: totuși, se spune că ceea ce mănâncă un bărbat poate avea un efect asupra aromei lichidului seminal (scorțișoară, mentă sau lămâie).

10% din ceea ce ejaculează un bărbat este constituit din spermatozoizi

Deși cu fiecare ejaculare bărbatul eliberează o anumită cantitate de lichid seminal, numai 10% din acest lichid este constituit din spermatozoizi, iar cealaltă parte de 90% mai este denumită și plasma seminală și conține aproximativ 30 de substanțe care variază ca și cantitate în funcție de bărbat. O parte din plasma seminală produsă de către veziculele seminale asigură hrana pentru lichidul seminal sub formă de zaharuri. O altă parte este produsă de către glanda prostatei pentru a proteja lichidul seminal de mediul cu aciditate crescută al vaginului și uterului. Totodată, cealaltă parte este produsă de către glandele lui Cowper pentru a asigura lubrifierea în uretra bărbatului, pentru a grăbi alunecarea lichidului seminal.

Consumarea mai multor lichide nu va crește cantitatea de lichid seminal pe care bărbatul o ejaculează

O modalitate prin care bărbatul poate crește cantitatea de fluid este de a aștepta mai mult timp între ejaculări și de a crește capacitatea de control asupra ejaculării, ambele vor contribui la creșterea volumului înainte de a avea orgasm. Pentru a crește controlul asupra ejaculării, aducându-se aproape de punctul de a avea un orgasm și apoi devenind mai temperat. Deoarce corpul se pregătește să ejaculeze de fiecare dată când se apropie de orgasm, iar prin a se retrage de câteva ori exact cu puțin timp înainte de a avea orgasm, corpul său va mări cantitatea de fluid pentru momentul în care în sfârșit își permite să ejaculeze. De asemenea, procedând în acest mod bărbatul va crește intensitatea atât a propriei plăceri, cât și a partenerei.

IMPORTANT

Există un moment de unde nu mai există cale de întoarcere chiar înainte de a avea orgasm, când îi este practic imposibil unui bărbat să se oprească pentru a nu ejacula. Deși un bărbat poate învăța să-și controleze timpul de ejaculare, odată ce este la câteva secunde de a ejacula, nu mai poate face nimic pentru a o opri.

Dacă aveți dificultăți în această privință, doriți să învățați tehnici noi sau aveți alte întrebări mă puteți contacta sau puteți face o programare!

Bibliografie

Obstetrică și ginecologie, Conf. univ. dr. Vasile Nițescu, Ed. Didactică și pedagogică, București, 2002

Boli cu transmitere sexuală (BTS) Lubrifianți pe bază de apă Excesul de foliculină

Despre Terrapi

Psychologist with a great background in addictions, depression, anxiety, sport psychology, sexology and career counselling.
Acest articol a fost publicat în Adolescenți, Adulți, Categorii, Părinți, Psihoterapie de cuplu / Sexologie și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.