Abuz sexual

Rele tratamente care comportă afectări ale zonei genitale. Abuzul sexual asupra copiilor se  definește ca angrenarea unor copii sau adolescenți imaturi în dezvoltarea lor psihică și/sau somatică, într-un comportament sexual, cu scopul obținerii excitației sexuale de către adulți.

      Victimele acestor abuzuri nu sunt în stare să se apere fie din motive de inferioritate fizică, așa cum se întâmplă în viol, fie din cauze psihologice, ca, de exemplu, atunci când este vorba despre acte incestuoase comise de un părinte asupra unui copil sau a unui adolescent ori despre abuzurile suferite de femeile bătute. Violențele fizice cu tentă sadică și atentatele la pudoare la care unii pedofili îi supun pe copii sunt uneori însoțite de afectări sexuale.

        Variante de abuz sexual:

1) fără contact sexual (de exemplu: exibiționismul și pornografia);

2) cu contact sexual (fără sau cu penetrare orală, anală, genitală);

3) alte forme de perversiune și abuz ritualizat asupra copiilor.

        LEGISLAȚIA DIN ROMÂNIA

        În legislația din România nu se regăsește încă termenul de abuz sexual*, dar există alte concepte care acoperă această noțiune:

Violul – fapta de a avea raport sexual cu o persoană de sex feminin prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra sau de a-și exprima voința;

Raportul sexual cu o minoră – fapta de a avea un raport sexual cu o persoană de sex feminin care nu a împlinit 18 ani;

Seducția – fapta aceluia care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin mai mică de 18 ani, să aibă un raport sexual cu el;

Corupția sexuală – presupune actele cu caracter obscen săvârșite asupra unui minor sau în prezența acestuia;

Incestul – este raportul sexual între rude în linie directă sau între frați;

Proxenetismul – reprezintă îndemnul sau constrângerea la prostituție, înlesnirea practicării prostituției sau tragerea de foloase materiale sau financiare de pe urma practicării prostituției de către o persoană, precum și recrutarea unei persoane pentru prostituție sau traficul de persoane în acest scop;

Răspândirea de materiale obscene – fapta de a răspândi sau confecționa ori deține în vederea răspândirii, obiecte obscene, scrieri sau alte materiale cu caracter obscen.

*Codul penal nu face referiri la copil, dar pedepsește mai aspru asemenea fapte.

Adesea abuzul nu este un fenomen singular.

Agresorii sunt de obicei: un membru al familiei, tutorele, un prieten de familie, un cunoscut.

     Consecințele abuzului sexual pot apărea:

     La adolescenți – imediat după comiterea lui;

    La copii – la distanță în timp, dacă s-a produs la o vârstă mai mică. De obicei victimele trăiesc abuzul timp de doi ani înainte ca cineva să înceapă să perceapă această situație. Dezvoltarea simptomelor se face tot la vârsta adolescenței, când datorită unei mai bune maturizări cognitive, persoanele abuzate suferă o criză suplimentară prin decoperirea traumatismului infantil, care generează așa-numitul Child Sexual Abuse Accomodation Syndrome.

 Simptome ale abuzului sexual:

  • interes crescut sau evitarea oricărui aspect care ar putea avea legătură cu sexualitatea
  • frică și anxietate
  • depresie și tentative de suicid
  • agresivitate extremă
  • comportament seducător
  • insomnie sau coșmaruri
  • refuzul de a merge la școală
  • fuga de acasă și promiscuitatea
  • probleme de comportament sau comportament delincvent

Evaluarea copiilor:

Teste de desen

Tehnici de completare de fraze

Testul de apercepție pentru copii

Child Depression Inventory

Trauma Symptom Checklist for Children

Dacă presupuneți că s-a comis un abuz sexual asupra copilului dumneavostră apelați imediat la un psihoterapeut specializat în astfel de probleme deoarece consecințele pot fi grave, cu manifestare imediată sau după o anumită perioadă de timp.