Culturism intelectual

Antrenează-ți creierul pentru creșterea și menținerea capacității de memorare, cât și a perfomanței celorlalte funcții esențiale.

Pentru a avea o minte ascuțită, este important să vă puneți creierul la lucru. Cu cât îl folosim mai puțin, cu atât devine mai anost. În ultimul timp se pune foarte mult accentul pe menținerea într-o formă fizică bună, dar ar trebui de asemenea să ne preocupe în aceași măsură bunăstarea noastră mentală. Creierele noastre continuă să se extindă şi să se adapteze la stimulii pe care îi primesc pe tot parcursul vieţii noastre. Cu cât avem mai mare grijă de creierul nostru, cu atât vom putea lua decizii mai bune, vom gândi mai repede și ne vom aduce aminte mai ușor.

Vă propun în continuare 20 de modalități cu care puteți dezvolta un program personal de antrenament:

1. Citește o carte bună. Cititul unei cărți stimulează imaginația. Creierul tău nu se poate abține să elaborareze imagini mentale atunci când citești. Citirea unei cărți îți pune mintea să lucreze și totodată te ajută să îți dezvolți limbajul. Mie îmi place să mă las purtată departe atunci când citesc. Întotdeauna am cel puțin o carte pe care o lecturez. Mi-am achiziționat o varietate de cărți pe diferite domenii sau am împrumutat de la prieteni, pentru a evita costurile cumpărării fiecăreia dintre ele, mai ales dacă nu m-a captivat suficient de tare încât să o cumpăr.

2. Brain Metrix. Jocurile video au o reputaţie proastă deoarece stagnează adesea activitatea cerebrală, dar există anumite jocuri care te pot ajuta să îți antrenezi mintea. Mie îmi place Brain Metrix pentru diversitatea de jocuri, care îți dezvoltă pe de-o parte memoria, concentrarea, rapiditatea în gândire (diminuarea timpului de reacție) și inteligența spațială. Veți regăsi mai jos, la resurse utile, legătura către acest site. Este o colecție de jocuri de inteligenţă, care testează acuitatea mentală. Testele sunt de divertisment, dar atenție, creează dependență!

3. Practică meditația. Nu vă faceţi griji, acesta nu este un îndemn pentru practicarea Yoga sau a altor forme similare. Există o mulţime de forme diferite de meditaţie. Pentru mine meditația, în forma sa cea mai simplă, înseamnă posibilitatea de a petrece puțin timp numai pentru a vă relaxa şi pentru a vă aduna gândurile. Efectul său este chiar terapeutic. Dacă nu aţi mai încercat meditaţia până acum, vă pot recomanda citirea ghidului pentru meditaţie afișat mai jos.

4. Odihnește-te suficient. Lipsa de somn poate interfera cu capacitatea de a asimila noi informaţii. Acest lucru înseamnă că toate acele nopți, petrecute în facultate studiind pentru examene, au fost mult mai puţin eficiente decât ai crezut. Creierul tau are nevoie de odihnă pentru a face performanțe. Poate că acesta este și motivul pentru care lucrurile par mai clare și mai ușor de înțeles după un somn bun.

5. Practică sportul sau exerciții fizice în mod regulat. Doar nu te gândeai că scapi fără puțin timp alocat gimnasticii și joggingului, nu-i așa? Exercițiile cardiovasculare îmbunătățesc fluxul sanguin la nivelul creierului, ceea ce îmbunătăţeşte funcţionarea creierului. Anumite studii au demonstrat că exercițiile fizice contribuie la creşterea volumului creierului. Deci, dacă vrei un creier mai mare și mai bun, atunci apucă-te de exerciții!

6. Nici o zi fără micul dejun.  Acesta nu este un mit. Atunci când iei un mic dejun consistent în alimente benefice pentru mintea ta, deja poți spune că ai început ziua bine. Cea mai bună masă în acest moment al zilei trebuie să conțină alimente bogate în proteine și carbohidrați. Iaurtul cu cereale integrale sau sandwichuri cu pâine integrală sunt excelente la micul dejun. De asemenea, ouăle sunt o bună sursă de proteine. Nucile, laptele, și fructele proaspete sunt foarte bune pentru a hrani creierul.

7. Gândiţi pozitiv. Gândirea pozitivă creşte eficienţa creierului şi ajută la evitarea unor boli, ca depresia. Îmi place să spun că mintea funcționează mai mult ca un computer, atunci când gândurile negative încolțesc absoarbe-le cu aspiratorul tău mental sau aruncă-le în Recycle Bin. Găsiţi persoane pozitive, încurajatoare cu care să petreceți timpul, citiți materiale care vă inspiră, va amuză sau vă crează o stare de spirit pozitivă, faceți tot ceea ce vă face să vă simțiți bine. De asemenea, aceste lucruri te vor ajuta să fi mult mai productiv, din punct de vedere mental.

8. Fii mereu curios! Nu înceta să fi curios despre lumea în care trăiești. Caută mereu noi experiențe, dezvoltă-ți noi competențe și asimilează noi cunoştinţe. Gandeste-te la ceva ce ți-ai dorit mereu să înveţi să faci şi apoi apucă-te de lucru. Un studiu deja celebru, a demonstrat că anumite zone din creierul şoferilor de taxi din Londra sunt mult mai dezvoltate comparativ cu cetăţeanul mediu. Acest lucru se datorează nevoi lor de a învăţa cum să navigheze prin labirintul străzilor din centrul orașului. Putem să folosim această tehnică pentru a ne provoca creierele să ne îmbunătățească competențele.

9. Renunțați să consumați alcool. Alcoolul este o substanță depresivă a sistemului nervos central, încetineşte funcţiile mentale. Efectele alcoolului asupra capacităţii cognitive ale unei persoane este bine documentat. Dacă vreți să faceți performanţe intelectuale, încetați consumul de alcool. În plus, faţă de efectele sale evidente, alcoolul ne împiedică să avem un somn profund și odihnitor, așa cum am menționat anterior, deci împiedică de asemenea, capacitatea de a gândi clar.

10. Fii romantic (mai ales dacă ești femeie).
Studiile au arătat că ar putea exista o legătură între sexul regulat şi performanţele creierului la femei. Atunci când face dragoste, nivelul de estrogen al femeii crește, iar nivelurile crescute de estrogen sunt corelate cu o performanță intelectuală crescută. Desigur, beneficiile mentale, nu depăşesc riscurile, decât dacă ești într-o relație monogamă.

11. Ieși din rutină. Deplasează-te pe o altă rută la muncă. Încercaţi să vă folosiți mai puțin mâna dominantă (spre exemplu dacă sunteți dreptaci, folosiți mai mult mâna stângă și invers). Amestecați puțin lucrurile. Aceste avantaje apar tocmai fiindcă creierul trebuie să gândească mai mult. Nu trebuie să funcționezi ca un pilot automat. Provoacă-ți creierul prin ieșirea din rutină și îți va răspunde. E cea mai bună metodă de a stoarce sucul mental din creierul tău.

12. Încetează să te mai uiți atât de mult la televizor. Cercetătorii au descoperit că pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 3, privitul la televizor determină apariția unui deficit de atenţie, la vârsta adultă. Adevărul este că ar trebui să recunoaştem, televizorul parcă îți amorțește mintea. Ridică-te de pe canapea şi stai departe de televizor, mai bine citești o carte. Sigur că există anumite emisiuni educative, pentru copii şi adulţi, dar majoritatea populației petrece prea mult la televizor. Dacă doriţi să aveți cele mai scăzute performanţe mentale, atunci poriniți televizorul.

13. Lucrează cu cifrele. Rezolvă mental problemele de matematică, în loc să utilizezi calculatorul. Pentru mulți dintre noi a devenit deja un obicei să folosim calculatorul sau telefonul sau să o lăsăm baltă. Am devenit leneşi mental. Ne bazăm prea mult pe aceste gadgeturi în loc să găsim rezolvarea noi înşine. Cea mai bună modalitate de a-ți menține creierul într-o formă bună este să lucrezi cu numere și să le memorezi. Memorați numere de telefon în loc să utilizați agenda telefonului mobil (mai ales că acesta se poate pierde), atunci când vă duceți la cumpărături nu faceți calcule estimative, faceți calcule exacte pentru suma pe care o aveți de plată. Acest lucru poate aduce beneficii mari de-a lungul timpului!

14. Nu mai utilizați GPS-ul pentru a ajunge la destinație. Vă amintiţi de șoferii de taxi de la punctul 8? Atunci când îți folosești creierul pentru ați da seama cum să ajungi de la punctul A la punctul B, este un exercițiu mental extraordinar. Trebuie să utilizezi  capacitatea creierului tău de a stabili relaţii spaţiale pentru a citi în mod eficient o hartă şi a conduce într-un oraş. Atunci când călătorești într-o zonă necunoscută este chiar mai bine!

15. Aduceți-vă aminte de cele mai vechi timpuri. Luați acele albume vechi de poze şi începeți să le răsfoiți. Este ca și când ai căuta acele amintiri pe hardul tău. Pozele vă ajută, vă reamintesc lucruri pe care credeați că le-ați uitat. Săpați adânc pentru a vedea dacă vă amintiți totul. Dacă aveţi alte modalităţi de a vă stimula memoria, cum ar fi scrisorile vechi sau filmele vechi, atunci folosiți-le pe acestea.

16. Învață să cânți frumos. A învăța să cânți la un instrument muzical este o mare provocare mentală. Trebuie ca diferite părți ale creierului tău să lucreze împreună pentru a compune sau a cânta melodiile pe care ți le dorești. Desigur, dacă sunteți deja cântăreț, atunci învățați o piesă nouă. Forțează-te să înveți tehnici noi! Muzica este cel mai bun antrenament pentru minte.

17. Învață o limbă străină. Majoritatea persoanelor consideră că a învăţa să vorbească o limba nouă este un exercițiu intelectual intensiv. Dacă aţi încercat vreodată să învățați chiar şi câteva cuvinte într-o altă limbă, atunci ştiţi cât de dificil poate fi. Sigur, cu cât ceva este mai greu pentru creier, cu atât mai bine! Aveţi mai multe resurse mentale decât ați fi putut bănui. Haideți încercați!

18. Memorați un cântec. Majoritatea avem o mulţime de cântece vechi stocate în creierul nostru, de ce să nu ne extindem memoria prin învățarea unei piese noi? Îți va lua puțin până te obișnuiești, dar dacă te ţii de el, vei vedea că devine mai uşor. Așa începe creierul tău să revină în formă.

19. Plimbați-vă prin casă legat la ochi. Poate părea o activitate ciudată, dar creierul tău îi poate face față. După ce aţi încercat de câteva ori, veți remarca probabil, că este chiar distractiv și amuzant. Acest exercițiu se bazează pe memorie, abilitățile motorii şi raţionament. Ăsta da antrenament!

20. Lărgiți-vă vocabularul. Luați decizia să învățați câte un cuvânt nou în fiecare zi. Există mai multe site, care vă pot ajuta în acest demers. Nu numai că îți vei crește capacitatea intelectuală, dar vei reuși să îți impresionezi prietenii și colegii atunci când vei introduce unul dintre cuvintele recent învățate într-o conversație.

Începi antrenamentul astăzi și mâine vei fi mai inteligent!     
Ai totul chiar aici! Tocmai ți-am oferit 20 de moduri foarte practice pentru ați ascuţi mintea. Aceste sugestii vor aduce creierul tău într-o formă de zile mari, în cel mai scurt timp. Ce mai aștepți? Este timpul să începi să îți exersezi mușchii mentali!
Cum vă păstraţi creierul în stare de funcţionare perfectă?

Cum vă mențineți mintea pentru a opera în stare ei optimă?

Resurse utile:

Train Your Brain

Meditation Guide

Exercițiile cardiovasculare

Cabbies brain

Kidd`s early TV, poor attention later