Preocupare exagerată a unei persoane pentru sănătatea sa, care se manifestă prin opinii și atitudini iraționale în legătură cu propriul corp, teama de a nu suferi de o boală gravă și o relație de sfidare vis-a-vis de medic, investit cu o mare putere, dar în același timp condamnat la eșec terapeutic de către pacient.
Ipohondria era considerată de către Hipocrate, iar apoi de către Diocletius și Galen, ca o formă de melancolie cu originea subdiafragmatică sau ipohondră. Erau acuzate în acest sens un exces de bilă neagră în splină sau o macerare și putrefacție a umorii atrabilare în intestim sau în cavitatea gastrică. Abia în secolul al XVIII-lea medicul englez Thomas Sydenham avea să-i susțină originea cerebrală, la fel ca și în cazul isteriei, recunoscând că aceasta din urmă era pentru sexul feminin ceea ce ipohondria era pentru cel masculin, fără să le limiteze totuși în mod riguros pe fiecare la un anumit sex. Ipohondria rămâne totuși destul de frecventă în depresiile cronice (de formă ipohondriacă), ea apare la fel de des și în nevroze (sub formă nosofobică), ca și în psihoze unde devine cu adevărat delirantă. Aceasta poate însoți atât delirurile paranoide schizofrenice cu depersonalizare, anumite deliruri cronice de persecuție și în mod special un tip de parafrenie fantastică cu delir de negare a organelor, de damnare și de nemurire (sindromul Cotard), similar melancoliei delirante.
Observându-se neîncetat, persoana ipohondrică, egocentrică și egoistă, ca Argan, bolnavul închipuit al lui Molière, pare a sta la pândă după cea mai măruntă senzație neplăcută care provine de la corpul său, senzația pe care datorită faptului că nu o pricepe, îl angoasează. Căutarea anxioaă a unui medic, care să-i înțeleagă boala și care să o localizeze la un organ bine definit, corespunde nevoii sale de a fi recunoscut ca și bolnav, adică de a fi scutit de responsabilități și de a beneficia, fără nici un sentiment de vinovăție de îngrijirile atente ale familiei.
Tratament
Psihoterapia cognitv-comportamentală
Psihoterapia prin hipnoză