Atitudinea ne schimbă viața

atitude alb negruNevoile primare ale oamenilor se consideră a fi:

  1. Sănătatea
  2. Banii (prin intermediul cărora obținem alimente, adăpost, îmbrăcăminte și distracții)
  3. Dragostea

Unul dintre modurile de a atinge aceste obiective este să fii bogat și prosper.

După cum există oameni bogați și oameni săraci, tot așa există țări bogate și țări sărace.

Diferența între țările bogate și țările sărace nu constă în vechimea lor. Acest fapt poate fi dovedit dacă dăm ca exemplu țări precum India sau Egiptul, care există de mii de ani, dar sunt sărace. Spre deosebire de acestea, sunt țări ca Australia sau Noua Zeelandă, care până în urmă cu mai puțin de 150 de ani erau necunoscute, iar astăzi sunt țări dezvoltate și bogate.

Diferența dintre țările bogate și țările sărace nu este legată de resursele naturale pe care acestea le posedă. De exemplu, Japonia, care are un teritoriu mic și muntos, care nu este deloc potrivit nici pentru agricultură și nici pentru creșterea vitelor, nici nu are petrol sau minereuri, dar este a doua putere economică mondială. Teritoriul său este ca o mare fabrică plutitoare care importă materie primă din toată lumea, o prelucrează, iar produsul rezultat este exportat apoi în toată lumea, și uite așa se acumulează bogăția… Mai avem și exemplul Elveției, țară fără acces la mare, dar care deține una dintre cele mai mari flote maritime din lume. Care nu are cacao, dar are ciocolata cea mai bună din lume. Care în puținii ei kilometri pătrați crește vite și permite cultura doar 4 luni pe an, deoarece în restul timpului este foarte frig. Care are cele mai bune produse lactate din Europa. Și care, ca și Japonia, nu are materii prime, dar exportă produse de o calitate greu de întrecut. O țară pe care siguranța, ordinea și munca au transformat-o în ”casa de bani” a lumii…

Și nu este nici inteligența oamenilor cea care face diferența între bogăție și sărăcie… Acest fapt este demonstrat de studenții din țările sărace care studiază în țările bogate și obțin rezultate excelente în educația lor. Un alt exemplu poate fi văzut la managerii din țările occidentale care ne vizitează țara. Vorbind cu ei ne putem da seama că nu există nici o diferență între bogați șă săraci…

În sfârșit putem spune că nici rasa nu face diferența între bogați și săraci… În țările Euopei Occidentale putem vedea cum ”leneșii” (hispanici sau aficani) demonstrează că ei sunt forța productivă în aceste țări.

Și atunci? Ce face diferența?

ATITUDINEA oamenilor face diferența

Studiind comportamentul persoanelor din țările bogate, descoperim că marea parte a populației respectă următoarele reguli:

1. Etica

2. Ordinea și curățenia

3. Integritatea și cinstea

4. Punctualitatea

5. Responsabilitatea

6. Dorința de perfecționare

7. Respectul pentru legi și regulamente

8. Respectul pentru drepturile celorlalți

9. Dragostea pentru muncă

10. Efortul pentru a face economii și cheltuiala cu chibzuință.

Nu suntem săraci din cauză că țara noastră nu are resurse naturale sau fiindcă natura este crudă cu noi… Suntem săraci pur și simplu din cauza atitudinii noastre.

Despre Terrapi

Psychologist with a great background in addictions, depression, anxiety, sport psychology and career counselling.
Acest articol a fost publicat în Adolescenți, Adulți, Categorii, Copii, Părinți, Vârstnici și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns