1. Recompensați-vă copii! Atunci când își îndeplinesc corespunzător sarcina oferiți-le recunoaștere și laude, un privilegiu special sau puteți să le măriți responsabilitatea. Pe lângă faptul că aceștia vor deveni mai încrezători în forțele proprii, dar se vor obișnui să își asume și meritele pentru activitatea lor.
2. Luați în serios și țineți cont de ideile, emoțiile și sentimentele lor! Nu le diminuați prin a spune „Va trece până te faci mare!” sau „Nu este chiar așa de rău precum crezi!”. Copii au propriile pârghii prin care se raportează la lume, iar prin comparație cu puțina experiență anterioară un eveniment sau o situație poate fi percepută ca fiind dificilă, grea, catastrofală.
3. Stabiliți limite și reguli clare, pe care să le impuneți! Dar permiteți totuși un spațiu de manevră pentru copiii dumneavoastră în aceste limite. De ce este necesar? Pentru a se obișnui cu regulile și normele sociale, pentru a fi bine adaptați și pentru a putea face față frustrării (totuși le puteți lăsa un anumit grad de independență pentru a găsi soluții creative, spontanietatea și farmecul copilăriei).
4. Fii un model pentru copilul tău! Arată-i copilului tău că te simți bine în pielea ta (te accepți așa cum ești) și că și tu poți face anumite greșeli din care să înveți ceva. Pentru a trece mai ușor peste inevitabilele nereușite, luând tot ce e mai bun de acolo.
5. Învăţaţi-vă copiii cum să își gestioneze timpul și banii! Ajută-i să petreacă timpul înţelept şi să își administreze cu atenție bugetul. Puteți face împreună un program zilnic sau săptămânal, în linii mari, pe care să îl urmeze, pentru a se putea organiza mai bine. Iar cu banii primiți ca și recompensă sau banii de buzunar pe care îi strânge singur își poate lua spre exemplu, o bicicletă.
6. E mai bine să aveți așteptări rezonabile de la copii! Să îi îndrumați astfel încât să aibă obiective realiste, pentru a cunoaște succesul.
7. Dați-le responsabilități! Copii se vor simti utili şi valoroși.
8. Să fiți disponibili oricând pentru copii! Oferți-le sprijinul necesar atunci când copiii au nevoie de el.
9. Arătați-le cât de important este ce fac ei pentru tine! Discutaţi cu ei despre activităţile și interesele lor. Mergeți cu ei la serbări, meciuri de fotbal sau alte evenimente importante.
10. Exprimă-ți valorile dincolo de „Fă asta!” sau „Vreau să faci asta!” Descrie experienţele care au determinat aceste valori, deciziile pe care le-aţi luat pentru a accepta anumite convingeri, motivele din spatele sentimentelor tale.
11. Petreceți împreună timpul! Împărtășirea pasiunilor comune este o bună cale de a îmbunătăți relațiile dintre părinte și copil.
12. Discutați problemele apărute fără a plasa vina pe umeri copilului sau prin a face comentarii despre caracterul lui! În cazul în care copiii ştiu că există o problemă, dar nu se simt atacați, este mult mai probabil ca ei să vă ajute să găsiți împreună o soluție.
13. Folosiţi cuvintele care construiesc stima de sine, cum ar fi „Îți mulţumesc pentru ajutor!”, „Asta e o idee minunată!” și evitați să folosiți cuvintele care avariază stima de sine a copilului „Ce eşti așa de prost?” sau „De câte ori ți-am spus…”
14. Arătați-le cât de mult țineți la ei! Imbrațișații și spuneți-le că îi iubiți.
15. Informați copilul despre valorile morale, integritate, identitate culturală, demnitate și respect de sine pentru a deveni un adult onorabil și respectat în societatea din care va face parte.