Etapele vieții de cuplu

De la celibat la întemeierea unei familii

Înainte de a începe să luați măsuri pentru îmbunătățirea relației actuale, trebuie să înțelegeți cum funcționează relațiile în general. Aţi auzit probabil cupluri spunând “Am știut din momentul în care ne-am întâlnit că el este alesul şi suntem într-o căsnicie fericită de 45 de ani.” Deşi cu toţii ne dorim să putem experimenta dragostea în acest fel, realitatea este că, pentru majoritatea dintre noi, relaţiile trec prin anumite stadii. Relaţiile şi căsniciile, care evoluează cu succes, trec prin cinci etape de dezvoltare: luna de miere, adaptarea, provocarea, la răscruce de drumuri şi renaşterea.

Faza 1: Luna de miere “Iubirea e ceva minunat!”

Aceasta este probabil cea mai frumoasă etapă din evoluția vieții de cuplu. În aceste momente totul este romantic, pasional, stelele se oglindesc în ochii tăi, culorile sunt mai intense, soarele este mai fierbinte și radiezi în fiecare latură a vieții tale… Sexul este extraordinar şi ai senzația că nu te mai poți sătura. Deși acest lucru nu se întâmplă pentru toate cuplurile, totuși în acest stadiu atracția este atât de puternică, încât singurele lucruri la care te gândești și pe care ți le dorești este să fi cu el. Acum se va conștientiza și gradul de compatibilitate între parteneri, indiferent că este vorba despre compatibilitatea emoțională, sexuală, cognitivă, culturală sau spirituală. Adesea, este cel mai bine să nu oferim totul încă de la început, fie că este vorba despre experiențele pe care le avem sau experiențele anterioare. Întotdeauna este mai plăcut să păstrăm o notă de mister și să ne dezvăluim treptat, pe măsură ce relația evoluează.

Faza 2: Adaptarea “Ei bine… dragostea nu este chiar perfectă.”

Chiar şi Romeo şi Julieta dacă ar fi fost căsătoriți, ar fi trebuit să se confrunte cu realităţile vieții de zi cu zi. În faza de adaptare se stabilesc atât rolurile fiecărui partener în cuplu, cât și aşteptările reciproce şi încep să apară compromisurile. Aceasta este etapa în care apar uneori deziluziile, atunci când începem să îl percepem pe celălalt dincolo de vălul îndrăgostirii. Lupta pentru putere și dominație în cuplu devine evidentă. Tabieturile, nevoile, temeriile, agresivitatea sau pasivitatea partenerului se conturează incomod de clar. Conflictele intense care izbucnesc în cuplu, poartă cu ele un anumit potențial de dezvoltare în acest stadiu. Atunci când fiecare aduce cu sine în relație experiențele anterioare și istoria personală, se identifică anumite comportamente care îl deranjează pe partener. Comunicând deschis despre aceste comportamente și explicându-i partenerului de ce ne deranjează atât de mult, vom reuși să le preîntâmpinăm ulterior. Cele mai însemnate achiziții pe care le facem în această perioadă sunt învățămintele despre modul în care trebuie să procedăm atunci când apar anumite probleme, cum să rezolvăm conflictele din cuplu și cum putem comunica cel mai eficient cu partenerul.

Faza 3: Provocarea “Au apărut probleme în paradis…”

Un cuplu nu ştie cu adevărat cât de puternică este relația până când nu face faţă provocărilor pe care viaţa pune în calea lui. Fie că este vorba despre un nou loc de muncă, şomaj sau apariţia nefericită a unui accident sau boală, cu toţii ne confruntăm cu diferite obstacole. Etapa provocărilor permite partenerilor să afle la ce se pot aştepta de la celălalt în timpul unor perioade dificile. Copiii şi crizele familiale încep să se reflecte în această etapă. Fiecare partener stabileşte atât propriile norme şi aşteptări pentru creşterea copiilor, cât şi modul în care ar trebui să se procedeze atunci când apar diverse probleme în familie (dacă își doresc sau nu copii, modul în care le vor oferi o educație etc.). Provocarea majoră în aceste momente este să conștientizați acest fapt şi să puteți ajunge cu succes la un consens, în ceea ce privește așteptările și regulile fiecăruia. În timpul acestei faze există o anumită doză de dezamăgire. Relaţia nu este chiar așa cum ați visat, iar unul sau ambii parteneri se pot simți atrași de la alte persoane de sex opus. Uneori, există fantezii despre iubiri trecute. Acesta este un moment în care relaţia este foarte vulnerabilă la infidelitate. În funcție de modul în care partenerii își rezolvă problemele în această etapă, depinde modul în care vor evolua lucrurile în etapa următoare.

Faza 4: La răscruce de drumuri “Ce fac în această etapă din viaţa mea?”

Odată ajuns în acest stadiu, cuplul a experimentat deja unele provocări (spre exemplu, probleme medicale sau financiare), şi acum este momentul în care trebuiesc luate alte decizii importante (spre exemplu: dacă vor avea un copil, unde să locuiască, pe ce să cheltuiască banii etc.). Această etapă este diferită de faza de provocare datorită obstacolelor peste care au trecut, iar partenerii au învăţat deja modul în care fiecare reacționează în aceste situaţii. Comportamentul emoţional al fiecăruia dintre ei este înțeles de către celălalt și au stabilit deja modurile în care pot face față diferențelor dintre ei. Este un aspect frecvent întâlnit ca în această etapă să apară anumite probleme, dar deoarece aveți deja experiența provocărilor anterioare, aveți cele mai mari șanse să depășiți aceste obstacole pentru a ajunge la etapa următoare, a Renașterii.

Cele mai frecvente comportamente negative care sunt adoptate în acest stadiu sunt:
1. Resemnarea cu decizia greșită de a continua relația în ciuda diferențelor;
2. Retragerea emoţională;
3. Încercarea de a forţa cealaltă persoană să se schimbe.

Faza 5: Renaşterea “Am făcut cea mai bună alegere!”

Se estimează că numai 15% din majoritatea cuplurilor ajung în această etapă. Partenerii realizează cum este cu adevărat persoana cu care s-au căsătorit. Pentru a ajunge aici, ei au parcurs cu succes fiecare dintre etapele anterioare (luna de miere, adaptarea, provocarea, la răscruce de drumuri). În această fază, cuplurile învață cum şi când trebuie să ajungă la un compromis şi acceptă cu adevărat (nu la suprafaţă) diferențele dintre ei cu resentimente minime. Partenerii învață din nou să se aprecieze și să se iubească reciproc.

• Concentreaza-te pe ceea ce este corect față de celălalt;
• Pune-te și în situația celuilalt atunci când aveți un conflict;
• Gestionează cu succes şi acceptă cu adevărat anumite frustrări, dezamăgiri şi suferințe;
• Fiți de acord asupra faptului că atunci când vă contraziceți aveți opinii diferite, dar la fel de valoroase;
• Mențineți întotdeauna o relație amoroasă în care fiecare oferă și primește;
• Comunicaţi în așa fel încât să vă ascultați cu adevărat, nu doar să auziți ce spune partenerul;
• Chiar dacă vă contraziceți reciproc, nu trebuie să vă deranjeze, ci să acceptați și să prețuiți opinia celuilalt;
• Vă reveniți ușor după aceste discuții în contradictoriu, într-o perioadă scurtă de timp;
• Găsiți în mod constant aspecte pe care să le apreciați la partener;
• Petreceţi timp împreună pentru a vă relaxa și a vă distra în fiecare săptămână;
• Petreceti timp vorbind despre problemele care apar în relaţie.

Despre Terrapi

Psychologist with a great background in addictions, depression, anxiety, sport psychology and career counselling.
Acest articol a fost publicat în Adolescenți, Adulți, Categorii, Părinți, Psihologie clinică, Vârstnici și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.